Ο Δήμος στην ψηφιακή εποχή

Τρίτος άξονας δράσης

Βάζουμε το Δήμο στην ψηφιακή εποχή, κάνουμε την πόλη μας «έξυπνη»

Ο Δήμος μας είναι ουραγός στην ψηφιακή εποχή. Ενδεικτικό είναι ότι η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου είναι ήδη ξεπερασμένης τεχνολογίας, δεν προβάλλεται ούτε από τον ίδιο τον κ. Στεργίου, που επιλέγει να ενημερώνει τους δημότες μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα.

Επιβάλλεται λοιπόν την επόμενη τετραετία ο Δήμος να καλύψει το χαμένο έδαφος και να μεγιστοποιήσει για τους πολίτες τα οφέλη των νέων τεχνολογιών. Η χρήση των νέων τεχνολογιών, θα μας βοηθήσει ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων μας και για τους δύο προηγούμενους άξονες δράσης του σχεδίου μας για την πόλη.

Ένας σύγχρονος Δήμος θα πρέπει να έχει μια στρατηγική και μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη χρήση νέων τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορικής.

Η εφαρμογή της τεχνολογίας δεν είναι αυτοσκοπός. Πρέπει να αποσκοπεί στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και στη βελτιστοποίηση τους από την πλευράς της Δημοτικής αρχής. Η τεχνολογία δεν είναι απλά ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλάζει την ίδια τη λειτουργία του Δήμου και τοποθετεί σε άλλο επίπεδο τη σχέση του πολίτη με το Δήμο.

Θα πρέπει η εφαρμογή της τεχνολογίας να ακολουθεί ορισμένες αρχές όπως:

  • Αποδοχή από τη Δημοτική Αρχή
  • Επιμόρφωση Δημοτικών υπαλλήλων
  • Ευκολία χρήσης από όλους τους πολίτες
  • Μέριμνα για μακροχρόνια συντήρηση, αναβαθμίσεις, βελτιώσεις
  • Χρήση Βέλτιστων πρακτικών και αποφυγή πειραματισμών σε ευρεία κλίμακα

 

Χρήση της τεχνολογίας στις δράσεις του 1ουΑΞΟΝΑ του προγράμματός μας

Στην καθημερινότητά μας, η χρήση της τεχνολογίας θα μας βοηθήσει να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίας στους ακόλουθους τομείς:

 

Α. Στην εξυπηρέτηση του Δημότη

Νέα Δημοτική ιστοσελίδα. Η ιστοσελίδα του Δήμου μας υπάρχει, αλλά υπολειτουργεί. Απαιτείται ριζική ανανέωση σε μια σύγχρονη λογική, ώστε να γίνει περισσότερο λειτουργική και να μπορέσει να λειτουργήσει περισσότερο σαν μια πραγματική Δημοτική Πύλη για όλους τους πολίτες, που μάλιστα θα μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών της και μέσα από τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones).

Ο Δήμος μας στην εποχή των έξυπνων τηλεφώνων (smartphones). Η τεχνολογία προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, όμως ο Δήμος μας παραμένει στάσιμος. Για εμάς η χρήση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων θα είναι η αιχμή της επικοινωνίας και της επίλυσης των προβλημάτων των δημοτών. Στο πρώτο εξάμηνο θα έχουμε εγκαταστήσει εφαρμογή

Ηλεκτρονικό γραφείο δημότη. Η υπηρεσία αυτή είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου θα δημιουργήσουμε αυτοματοποιημένη υπηρεσία για το γραφείο δημότη, όπου ο πολίτης θα μπορεί από αυτή, αλλά και μέσα από το κινητό του τηλέφωνο, εύκολα και άμεσα να καταχωρεί ή να φωτογραφίζει, το ζήτημα για το οποίο ο Δήμος πρέπει να επιληφθεί, να παρακολουθεί την εξέλιξη του αιτήματός του και τελικά να ενημερώνεται για την κατάληξή του. Μια υπηρεσία που λειτουργεί σε περισσότερους από εκατό δήμους σε όλη τη χώρα και έχει μειώσει τον μέσο χρόνο επίλυσης των αιτημάτων κατά 40%.

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες και για τα ΚΕΠ. Τα ΚΕΠ έχουν αποδείξει τη χρησιμότητά τους. Αυτός είναι σημαντικός λόγος να δοθεί η δυνατότητα 24ωρης λειτουργίας μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών. Έχουμε επεξεργαστεί νομικά και τεχνικά, σχέδιο ώστε τμήμα των υπηρεσιών που παρέχουν σήμερα τα ΚΕΠ, να γίνεται ηλεκτρονικά. Άμεσα θα ξεκινήσουμε με τις διαδικασίες για τις πρώτες υπηρεσίες και σταδιακά θα τις επεκτείνουμε σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών. Είναι ανεπίτρεπτο τη σημερινή εποχή να χρειάζεται να έρθει ο πολίτης στο Δήμο για ένα απλό πιστοποιητικό. Όπως κάνουν κι άλλοι Δήμοι, αυτή η διαδικασία θα μπορεί να γίνεται μέσα από το διαδίκτυο, νόμιμα, με ασφάλεια και ταχύτητα. Έχουμε επεξεργαστεί και είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε ένα πλήρες σχέδιο με στόχο την εφαρμογή ψηφιακών υπηρεσιών για τη έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών όπως τα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης ειδικού σκοπού και οι βεβαιώσεις Τ.Α.Π. που δεν εκδίδονται από το σύστημα ERMIS. Κάνοντας χρήση ήδη εφαρμοζόμενων καλών πρακτικών και εκμεταλλευόμενοι την ταυτοποίηση που παρέχει το ίδιο το κράτος μέσω του Taxisnet, οι δημότες μας θα μπορούν να εκδόσουν ηλεκτρονικά ένα πιστοποιητικό, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία του στο δήμο ή στο Κ.Ε.Π. και χωρίς καν να διαθέτει ενεργοποιημένο λογαριασμό στο σύστημα.

 

Β. Στην Καθαριότητα

Η τεχνολογία μας βοηθά να κρατάμε την πόλη καθαρή, με συγκράτηση στο κόστος.Στο σύνολο των οχημάτων του Δήμου μας, θα τοποθετήσουμε σύστημα ελέγχου της πορείας του, με στόχο να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητά τους. Παράλληλα σταδιακά (και πιλοτικά), θα εφαρμόσουμε συστήματα «έξυπνων κάδων», ώστε να έχουμε ενημέρωση για την πληρότητά τους και να αποφεύγονται περιττές διαδρομές για τα οχήματα αποκομιδής. Έτσι θα πετύχουμε χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων και λιγότερη όχληση στις γειτονιές, δίνοντας το παράδειγμα και αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι πρώτος ο δήμος αποκτά περιβαλλοντική συνείδηση και εφαρμόζει πρακτικές για την μείωση της ρύπανσης και την εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Γ. Στην ασφάλεια

Η τεχνολογία αυξάνει την ασφάλεια για τους πολίτες.Σε συνεργασία με το τοπικό αστυνομικό τμήμα, η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει την ασφάλεια των δημοτών. Συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης περιστατικών, ύπαρξη σελίδας για αλληλοενημέρωση των πολιτών για θέματα ασφάλειας, για θέματα παραβατικότητας, αλλά και αλληλοενημέρωσης, μπορούν να βοηθήσουν στον τομέα αυτό.

 

Δ. Στην κυκλοφορία και τη στάθμευση

Ενημέρωση δημοτών για ελεύθερες θέσεις στάθμευσης τις ώρες αιχμής.Τμήμα μιας «έξυπνης πόλης» πλέον αποτελεί και η χρήση της τεχνολογίας για την εφαρμογή της έξυπνης στάθμευσης, ώστε να μπορούν να εντοπίζονται οι κενές θέσεις στάθμευσης σε πραγματικό χρόνο και μέσω μιας εφαρμογής για κινητό τηλέφωνο. Έτσι οι οδηγοί θα μπορούν να κατευθυνθούν άμεσα προς αυτές, εξοικονομώντας χρόνο και διευκολύνοντας την κίνηση, ειδικότερα τις ώρες αιχμής. Η πιλοτική εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος στο κέντρο των Μελισσίων και της Νέας Πεντέλης κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι θα βοηθήσει στην αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Το ίδιο σύστημα θα εφαρμοστεί και για τον έλεγχο της παραβατικότητας, αναφορικά με την παράνομη στάθμευση σε θέσεις και ράμπες ΑΜΕΑ, πεζοδρόμια, πλατείες κ.λπ.

 

Ε. Στη διαφάνεια

Απευθείας κάλυψη των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου από το διαδίκτυο.Αυτό γίνεται ήδη στους περισσότερους Δήμους της χώρας. Άμεσα θα το εφαρμόσουμε, με στόχο να αυξηθεί η ενημέρωση των πολιτών για όσα συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες για θέματα της πόλης:Η λογική της διαβούλευσης στη λήψη αποφάσεων βοηθά τη δημοτική αρχή να λαμβάνει τις παρατηρήσεις των πολιτών και έτσι οι αποφάσεις της να είναι πιο κοντά στις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας. Η ηλεκτρονική διαβούλευση έχει εφαρμογή σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας, ενώ αρκετοί Δήμοι τη χρησιμοποιούν. Με ένα σαφές και ξεκάθαρο πλαίσιο διεξαγωγής της και πάντα με συμμορφούμενοι με τους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων, θα την υιοθετήσουμε στον πρώτο χρόνο της θητείας μας.

Διαδικτυακό ραδιόφωνο.Πλέον κάτι τέτοιο έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος, αλλά μπορεί να έχει σημαντική αξία στην πληροφόρηση των δημοτών για ό,τι συμβαίνει στην πόλη. Θα το υλοποιήσουμε τον πρώτο χρόνο της θητείας μας. Χρήση και προβολή των δράσεων τους, θα κάνουν οι σύλλογοι και οι φορείς της πόλης και φυσικά οι νέοι μας.

Η τεχνολογία βοηθά στη διαχείριση των αθλητικών και πολιτιστικών χώρων του Δήμου. Η λογική της αίτησης για χρήση χώρου του Δήμου, η έγκρισή της και η όλη γραφειοκρατία που τη συνοδεύει, τελειώνει. Σε πραγματικό χρόνο, από το διαδίκτυο, οι φορείς θα κλείνουν τους δημοτικούς χώρους για τις δραστηριότητές τους, με τη χρήση απλής διαδικτυακής εφαρμογής, η οποία παράλληλα, θα οργανώνει τις δραστηριότητες αποφεύγοντας αλληλοεπικαλύψεις στον προγραμματισμό τους.

 

ΣΤ. Στην προβολή της πόλης και της τοπικής επιχειρηματικότητας.  

Εφαρμογές προβολής της πόλης τύπου “citylife”. Η προβολής της πόλης, των τοπικών επιχειρήσεων και των δρώμενων που λαμβάνουν χώρα, είναι απολύτως απαραίτητη, δεδομένου ότι είναι αυτή που συντελεί στη δημιουργία μιας ενιαίας πολιτιστικής και επιχειρηματικής ταυτότητας, που σήμερα απουσιάζει εμφανώς. Σε συνεργασία με τους τοπικούς επιχειρηματίες, θα καταγραφούν τα καταστήματα  της πόλης και θα συμπεριληφθούν σε μια  ενιαία θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων με κατηγορίες (π.χ. εστίαση, λιανικό εμπόριο κ.λπ) μέσω της οποίας θα προβάλλονται προϊόντα και θα διατίθενται προσφορές ή εκπτώσεις προς τους δημότες ή γενικά, σε συνδυασμό με χαμηλές τιμές που αυτά θα προσφέρουν συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδος, ή συγκεκριμένες περιόδους, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές. Η εν λόγω προβολή αποτελεί για μας προτεραιότητα, δεδομένου ότι θα ενισχύσει την τοπική επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση την τοπική οικονομία, που κατακερματίστηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Μέσα από την ίδια εφαρμογή, σε συνεργασία με το ΣΠΑΠ, μπορεί να υπάρξει προβολή του Πεντελικού βουνού, των αξιοθέατων που διαθέτει, των δυνατοτήτων που παρέχει στην περιπατητή επισκέπτη, των μονοπατιών του κ.α. βοηθώντας το Δήμο μας να ενισχύσει το ισχυρό brandname του.

 

Z. Στην ίδια τη λειτουργία του Δήμου

Τέλος η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει την ίδια τη λειτουργία του Δήμου.Υπάρχουν συστήματα ελέγχουν προμηθειών, παρακολούθησης αιτημάτων και διαχείρισης των σχολικών μονάδων, εφαρμογές για την παρακολούθηση έργων και χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, εφαρμογές διαχείρισης δημοτικού κοιμητηρίου κ.α., που σήμερα υπάρχουν ή θα αναπτυχθούν στο μέλλον, τις οποίες ο Δήμος μας πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει ώστε να κάνει αποτελεσματικότερα τη δουλειά του, με έλεγχο του κόστους, μείωση της γραφειοκρατίας και των μετακινήσεων των δημοτών.

 

Χρήση της τεχνολογίας στις δράσεις του 2ουΑΞΟΝΑ του προγράμματός μας

Στην διαμόρφωση του μέλλοντος της πόλης μας, η χρήση της τεχνολογίας θα μας βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου ως εξής:

Εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS):Αποτελεί τη βάση του σχεδιασμού από εδώ και πέρα, διότι παρέχει εκείνα τα δεδομένα που παρέχουν στη διοίκηση του Δήμου τη δυνατότητα καλύτερου σχεδιασμού και προγραμματισμού. Σε αυτό θα εισαχθούν το σύνολο των απαραίτητων πληροφοριών για την έκταση του Δήμου, ο υφιστάμενος πολεοδομικός σχεδιασμός (χρήσεις γης, συντελεστές δόμησης), η περιουσία του Δήμου, οι υποδομές του, τα δίκτυά του κ.α. Σε επόμενη φάση θα αποτελέσει πύλη άντλησης πληροφοριών για τους δημότες, καθώς και άντλησης επίσημων γεωγραφικών στοιχείων και πιστοποιητικών. Θα επιδιώξουμε την όσο το δυνατό ταχύτερη εγκατάστασή του.

Λειτουργία ηλεκτρονικού αστικού παρατηρητηρίου:Αποτελεί τη σύγχρονη αποτύπωση της κατάστασης στην πόλη, σε σχέση με δείκτες αστικής λειτουργίας και ανάπτυξης. Περιέχει όλα τα στοιχεία του Δήμου σε μεγάλη έκταση και βάθος (πληθυσμός, έκταση, χώροι πρασίνου, πεζοδρόμια, δρόμοι, κοινόχρηστοι χώροι κ.α.). Είναι το σύγχρονο εργαλείο που μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο Δήμος μας ώστε να αντλήσει πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα. Είναι ένα σύγχρονο εργαλείο επισήμανσης των αδυναμιών του, των αποκλίσεών του από τους μέσους εθνικούς και ευρωπαϊκούς δείκτες βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, που είναι απολύτως απαραίτητο και θα επιδιώξουμε να το εγκαταστήσουμε άμεσα.

Με την τεχνολογία ελέγχουμε καλύτερα το δημοτικό φωτισμό.Άλλοι Δήμοι έχουν προχωρήσει πολύ μπροστά στον έλεγχο της ποιότητας και του κόστους του δημοτικού τους φωτισμού, εμείς είμαστε ακόμα στο μηδέν. Στόχος μας την προσεχή τετραετία, μαζί με την πλήρη αλλαγή φωτιστικών και λαμπτήρων στους δρόμους και τους κοινόχρηστους χώρους, είναι να εξορθολογήσουμε το κόστος της ενέργειας που καταναλώνουμε. Μέσα από ένα σύστημα τηλε-ελέγχου και τηλε-διαχείρισης του δημοτικού φωτισμού, θα μπορούμε να ελέγχουμε καθημερινά και σε πραγματικό χρόνο τη λειτουργία των φωτιστικών, να εντοπίζουμε αυτόματα τις βλάβες, αλλά και να ρυθμίζουμε την φωτεινότητα και τις ώρες λειτουργίας ανάλογα με τις ανάγκες φωτισμού ανά περιοχή και ανά χρονικό διάστημα (ώρες αιχμής, μεσάνυκτα, ξημέρωμα κ.λπ). Έτσι θα βελτιώσουμε την ποιότητα του φωτισμού στο σύνολο της πόλης ενισχύοντας την ασφάλεια, ενώ παράλληλα θα εξασφαλίσουμε εξοικονόμηση μεγαλύτερη από 60%, συμβάλλοντας στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα.

Με την τεχνολογία ελέγχουμε καλύτερα την κατανάλωση ενέργειας στα δημοτικά κτήρια.Στόχος μας είναι να ελέγξουμε αποτελεσματικά το κόστος ενέργειας στα δημοτικά μας κτίρια. Σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές θα μας επιτρέψουν αυτό να το κάνουμε αποτελεσματικά. Προγραμματίζουμε γρήγορα την εγκατάσταση τέτοιας εφαρμογής αρχικά για τα πιο κοστοβόρα κτίρια του Δήμου μας, όπως το κολυμβητήριο και τα κλειστά γυμναστήρια.

Με την τεχνολογία προστατεύουμε το περιβάλλον.Εγκαθιστούμε συστήματα που θα ανιχνεύουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς, ώστε να ενισχύσουμε την προστασία των δασικών μας εκτάσεων. Παράλληλα υπάρχουν και θα τα εγκαταστήσουμε σταδιακά, αντίστοιχα συστήματα ελέγχου της περιβαλλοντικής κατάστασης των ρεμάτων.

Επίσης μέσα από το ολοκληρωμένο σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών GIS, θα μπορούμε σε πραγματικό χρόνο να ελέγχουμε τις καταπατήσεις δημόσιων εκτάσεων και την αυθαίρετη δόμηση.

Ενημέρωση δημοτών για θέματα πολιτικής προστασίας.Με τη χρήση της τεχνολογίας η Δήμος θα μπορεί να ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη έκτακτων φαινομένων (καταιγίδες, χιονοπτώσεις, σεισμοί, πυρκαγιές). Σε περίπτωση τέτοιων καταστάσεων η μέριμνά μας είναι η ενημέρωση των δημοτών για τις πιθανότητες εκδήλωσης των φαινομένων, τους τρόπους αντιμετώπισής τους από τους πολίτες, την εξέλιξή τους, σχετικές οδηγίες, καθώς και άμεση ενημέρωση μέσα από ειδική εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα ή γραπτά μηνύματα.

Οι δημόσιοι χώροι, αναβαθμίζονται τεχνολογικά: Πλέον οι χώροι του Δήμου, πρέπει να έχουν τεχνολογικές υποδομές. Σήμερα το ελάχιστο είναι να έχουν δωρεάν παροχή HotSpotsμε WiFi, καθώς και σημεία φόρτισης κινητών τηλεφώνων.

Εκπαίδευση – κατάρτιση:Ο Δήμος μας έχει περιθώρια να αυξήσει τις τεχνικές δεξιότητες των συμπολιτών μας. Μπορεί να εκμεταλλευθεί τις κτηριακές του υποδομές ώστε να παρέχει εκπαίδευση και διδασκαλία STEM(Science, Technology, EngineeringandMathematics) για τους ενδιαφερόμενους. Είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε το χάσμα γνώσης που δημιουργεί ή ταχεία ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας. Σε αυτό το επίπεδο ο Δήμος μπορεί να προχωρεί σε συνεργασία με εταιρίες ή Πανεπιστήμια για επιμορφωτικά βραχυχρόνια σεμινάρια είτε δωρεάν (audittrack), είτε με κάποιο μικρό κόστος για απόκτηση πιστοποιητικού παρακολούθησης (certificatetrack).

Σημειώνουμε ότι η τεχνολογία έχει δυναμική, εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα από ότι νομίζουμε και σίγουρα γρηγορότερα από τη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας μας. Θα προσπαθήσουμε κατά το δυνατό να την παρακολουθούμε και να εξελίσσουμε το Δήμο μας τεχνολογικά. Σε κάθε περίπτωση θα εφαρμόσουμε και στο Δήμο μας, αν κρίνουμε ότι έχει ωφέλεια για τους πολίτες και καλές πρακτικές άλλων Δήμων της χώρας και του εξωτερικού, ή καλές πρακτικές δημοσίων και ιδιωτικών φορέων.