ΤΣΙΟΠΑΝΑΣ Βασίλειος

Βασίλης Τσιοπανάς του Ιωάννη και της Μανωλίτσας

B.A., B.Sc., M.Sc., DipCouns, EMDR Cert

Ο Βασίλης μεγάλωσε στη Πεντέλη, όπου και κατοικεί μόνιμα. Έχει μία κόρη επτά ετών.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές  του στην Ψυχολογία & Εκπαίδευση στο Sheffield Hallam University  (BA Hons inPsychology and Education) και στην Ψυχολογία στο University of East London (BSc Hons in Psychology), στην Μεγάλη Βρετανία. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ψυχολογία Υγείας στο Sussex University στο Brighton της Μεγάλης Βρετανίας (MSc in Health Psychology) και έχει εκπαιδευτεί στην Αναλυτική Ψυχολογία, στην Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία και στην Ψυχοθεραπεία EMDR. Επίσης, εξειδικεύτηκε στις Διατροφικές Διαταραχές στο Eating Disorders Assosiation στο Λονδίνο και στο Eating Disorders Unit στο South London and Maudsley NHS.

Όσον αφορά στην εργασιακή του εμπειρία, ο Βασίλης εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS), στον τομέα της πρόληψης και προαγωγής της Υγείας και στον τομέα της Ψυχολογίας της Υγείας. Εκτός από την κλινική εφαρμογή, κάνοντας  θεραπευτικές παρεμβάσεις χρησιμοποιώντας Γνωσιακή  Συμπεριφορική Θεραπεία, ήταν υπεύθυνος – ως συντονιστής –  να δημιουργεί θεραπευτικές παρεμβάσεις χρησιμοποιώντας Γνωσιακά Συμπεριφορικά Μοντέλα, με τα οποία πετύχαινε την τροποποίηση της συμπεριφοράς σε ανθυγιεινές συμπεριφορές (διατροφή, κάπνισμα, σεξουαλική υγεία κ.ά.), εκπαιδεύοντας στη συνέχεια επαγγελματίες στο χώρο της υγείας, προκειμένου να τις εφαρμόσουν στις κλινικές τους, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας. Εργάστηκε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS) στο Redbridge PCT, Cambridgeshire PCT και Ealing PCT.  Η ειδίκευσή του αυτή, συντέλεσε ως πυλώνας για την θεωρητική και πρακτική κατάρτισή του.

Από το έτος 2012, που επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα, εξασκεί το επάγγελμα του Ψυχολόγου, διατηρώντας το ιδιωτικό του Κέντρο Συμβουλευτικής και Θεραπείας. Ασχολείται κυρίως με περιστατικά ψυχολογικού τραύματος, συναισθηματικής πείνας, κατάθλιψης, αγχωδών διαταραχών κ.α.  Επίσης διδάσκει στο ICPS – Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών – σε συνεργασία με το University of Central Lancashire, στα προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και επαγγελματικά προγράμματα  σε θεματολογίες σχετικές με την Ψυχολογία Υγείας και το Τραύμα. Σε θεραπευτικό πλαίσιο, πραγματοποιεί ομαδικές και ατομικές συνεδρίες σε ενήλικες και εφήβους.

Έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκά και Πανελλήνια Συνέδρια, σε εξειδικευμένα Σεμινάρια και επιμορφωτικά Προγράμματα, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επαγγελματικής του κατάρτισης.

Παράλληλα, ως Ειδικός Συνεργάτης του Δήμου Πεντέλης, ασχολείται με θέματα της Ομάδας Διοίκησης Έργου στον Δήμο Πεντέλης. Ως  Σύμβουλος της Δημάρχου, κας Δήμητρας Κεχαγιά, είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό δράσεων, τον συντονισμό, την υλοποίηση και την άσκηση εποπτείας επί του συνόλου των θεμάτων που αφορούν στην δραστηριότητα του Δήμου Πεντέλης για θέματα Ψυχικής Υγείας, Συμβουλευτικής Υποστήριξης, Εξαρτήσεων κ.α.

Έχει εποπτικό ρόλο στο ΚΕ.Π. Υγείας του Δήμου Πεντέλης, το οποίο σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΥΠΠΥ), πραγματοποιεί προγράμματα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας.

Επίσης, συντονίζει το Πρόγραμμα του «Ιατρείου Μνήμης» στον Δήμο Πεντέλης, όπου σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) παρέχουν το ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας υγείας Long Lasting Memories Care (LLM Care), και είναι υπεύθυνος για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και το Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής του Δήμου Πεντέλης, το οποίο σχεδίασε και υλοποίησε ο ίδιος, έχοντας κλινικό αλλά και εποπτικό ρόλο.

Τέλος, ο Βασίλης Τσιοπανάς συντόνισε, από πλευράς του Δήμου Πεντέλης, τη δημιουργία του νεοσύστατου «Κέντρου Ημέρας Παιδιού και Εφήβου», στο Δήμο Πεντέλης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον Φορέα Ψυχικής Υγείας «ΘΑΛΠΟΣ».

Εκπλήρωσε την στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Αξιωματικός στα Τεθωρακισμένα.

Στον ελεύθερο χρόνο του, ο Βασίλης ασχολείται με υπαίθρια σπορ, την ορειβασία-χιονοδρομία και τη φωτογραφία.