Πολιτισμός

Πεντέλη, Μελίσσια κοιτίδες πολιτισμού

Το όρος Πεντελικό είναι η μόνη περιοχή στον νομό Αττικής που τόσο άμεσα συνδέεται με ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της ανθρωπότητας. Η υλική υπόσταση του Παρθενώνα εξορύχτηκε από το σώμα της Πεντέλης, ταξίδεψε μέχρι τον βράχο της Ακρόπολης μέσω της οδού λιθαγωγίας, αποτέλεσε το δομικό υλικό ενός αριστουργήματος, αλλά και το στερέωμα της άυλης πολιτικής και πολιτιστικής περιουσίας που δημιούργησε ο 5ος π.Χ. αιώνας.

Στόχος μας είναι το brand name Πεντέλη, να αποκτήσει συγκεκριμένη πολιτιστική ταυτότητα και να συνδεθεί με τα παγκόσμια μνημεία της Ακρόπολης, καθώς και με σημαντικής εμβέλειας πολιτιστικά γεγονότα.

Το όραμά μας για το Πεντελικό και τον πολιτισμό έχει σχεδιαστεί και περιλαμβάνει τους ακόλουθους άξονες:

 1. Την αναζήτηση πόρων για την κατασκευή επί των παρυφών της Πεντέλης, θεάτρου από Πεντελικό Μάρμαρο, σε θέση απ’ όπου θα υπάρχει οπτική επαφή με τον Παρθενώνα.
 2. Την ήπια ανάπτυξη και ανάδειξη των περιπατητικών διαδρομών του βουνού και των αρχαίων λατομείων μαρμάρου.
 3. Την διεξαγωγή πολιτιστικού φεστιβάλ παραστατικών τεχνών (θέατρο, μουσική, χορός), αρχιτεκτονικής και μαρμαρογλυπτικής.
 4. Τη σύνδεση μέσω συνεργασιών και ανταλλαγής τουρισμού με το Μουσείο της Ακρόπολης.
 5. Τη σύνδεση με τις σχολές Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, και γλυπτών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, θεματικών θερινών κατασκηνώσεων.
 6. Τη θέσπιση σε συνεργασία με την Ακαδημία ΤΕΦΑΑ, αγώνα δρόμου λιθαγωγίας Πεντελικό – Παρθενώνας.
 7. Τη χρηματοδότηση και υποστήριξη της αναδάσωσης του Πεντελικού μέσω της πολιτιστικής – τουριστικής – εκπαιδευτικής – αθλητικής δράσης.

 

Μέσα από τις πολιτιστικές δράσεις του Δήμου, θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα επιλογών δημιουργικής ενασχόλησης των συμπολιτών μας, κυρίως των νέων παιδιών, με δραστηριότητες που θα συνδυάζουν ψυχαγωγία και μάθηση

Ενιαία πολιτιστική δραστηριότητα από το Δήμο και συνεργασία με τους συλλόγους και φορείς της πόλης μας με διάφανο τρόπο.  Στόχος μας αποτελεί η οικονομική στήριξη του Δήμου στους φορείς να φτάνει στα παιδιά που συμμετέχουν στις δραστηριότητες. Το μεγάλο στοίχημα για όλους εμάς, είναι να ενεργοποιήσουμε θετικά το τοπικό κοινωνικό κεφάλαιο που μπορεί να προσφέρει στις πολιτιστικές δράσεις και με αυτό τον τρόπο να κτίσουμε ένα πολιτιστικό περιβάλλον για τους δημότες μας.

Λειτουργία νέων πολιτιστικών τμημάτων ή τμημάτων εκμάθησης δεξιοτήτων από το Δήμο,ώστε να εμπλουτιστούν οι παροχές προς τους πολίτες.

Στόχος μας να συμμετέχει ο Δήμος Πεντέλης σε δίκτυα πολιτιστικών φορέων άλλων Δήμων, ώστε να πετύχουμε με πολύ μικρό κόστος να έχουμε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις

Στοχεύουμε σε συνεργασίες πολιτιστικού χαρακτήρα με πόλεις του εξωτερικού.

Πολιτισμός όλο το χρόνο:

 • Εμπλουτίζουμε τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις με δρώμενα σε κάθε γειτονιά και πλατεία, ώστε να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή στις γειτονιές
 • Επανασχεδιάζουμε και αναβιώνουμε τα Κρυστάλεια στην Πεντέλη.
 • Επαναφέρουμε το θεσμό των καρναβαλικών εκδηλώσεων με δρώμενα σε όλο το Δήμο.
 • Διοργανώνουμε αξιοπρεπή χριστουγεννιάτικα δρώμενα σε κάθε δημοτική κοινότητα.
 • Θεσμοθετούμε εαρινές πολιτιστικές δραστηριότητες.
 • Αναβιώνουμε τη γιορτή μελιού στα Μελίσσια

Στοχεύομε να δημιουργήσουμε σύγχρονη, μεγάλη, ενιαία δημοτική βιβλιοθήκη, με χρήση νέων τεχνολογιών. Προωθούμε δράσεις σχετικά με το βιβλίο, όπως εκθέσεις βιβλίου και βραδιές παρουσιάσεων βιβλίου

Επαναλειτουργούμε το δημοτικό κινηματογράφο Μελισσίων και δημιουργούμε λέσχη κινηματογράφου με προβολές ταινιών και το χειμώνα.

Εξετάζουμε τη λειτουργία πολυχώρου για παράλληλη δημιουργική ψυχαγωγία παιδιών με γονείς.

Ενισχύουμε την μπάντα του Δήμου, κάνουμε τη χορωδία δημοτική ξανά και δημιουργούμε δημοτική παιδική χορωδία. Σε συνεργασία με τα ωδεία της πόλης μας, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε ορχήστρα του Δήμου Πεντέλης.