Πεζοδρόμια – δρόμοι

Βελτιώνουμε την ποιότητα των δρόμων και των πεζοδρομίων

Η ποιότητα των δρόμων και των πεζοδρομίων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι ιδιαίτερα κακή στην πόλη. Αυτή την κατάσταση πρέπει με ένα συνολικό σχέδιο να την αναστρέψουμε.

Στόχος μας είναι να γίνουν ολοκληρωμένες αναπλάσεις αστικού ιστού, νέα μεγάλα πεζοδρόμια, δίκτυο ποδηλατόδρομων, για να προσφέρουμε ασφάλεια στον πεζό και να διευκολύνουμε την κίνηση των ΑΜΕΑ. Κανένα τέτοιο έργο στην πόλη δεν έχει γίνει τα τελευταία 9 χρόνια.

Προτεραιότητές μας για την επόμενη τετραετία με χρηματοδότηση από την περιφέρεια Αττικής, με πόρους του Πράσινου Ταμείου και του ΕΣΠΑ είναι:

  • Προγραμματίζουμε την προσεχή τετραετία βιοκλιματική ανάπλαση (παρεμβάσεις με υλικά φιλικά στο περιβάλλον, δέντρα και φυτά, με στόχο τη μείωση της θερμοκρασίας) σε τέσσερα σημεία της πόλης:

Στα Μελίσσια, στους υπόλοιπους δρόμους της 1ης γειτονιάς και στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, καθώς και την περιοχή των Δυτικών Μελισσίων (25ης Μαρτίου, Δημοκρατίας, Παπάγου, Γράμμου).

Στη Νέα Πεντέλη,στην κεντρική περιοχή, μεταξύ των οδών Αγίας Παρασκευής, 25ης Μαρτίου, Πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου και 28ης Οκτωβρίου, με δημιουργία πεζοδόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας.

Στην Πεντέλη, βιοκλιματική ανάπλαση της περιοχής του Μορτερό συνολικά.

  • Άμεση διαμόρφωση μεγάλων και ασφαλών πεζοδρομίων γύρω από όλους στους σχολικούς χώρους και τους χώρους συνάθροισης πολιτών και στις τρεις δημοτικές κοινότητες.
  • Άμεση δημοπράτηση του ποδηλατοδρόμου στα Μελίσσια που αποτελεί τμήμα του υπερτοπικού ποδηλατοδρόμου των βόρειων προαστίων και επέκταση του δικτύου αυτού με ποδηλατόδρομο που θα τον συνδέει με την πλατεία της Νέας Πεντέλης, την περιοχή του Μορτερό και τη Ναυτική Βάση στα Βριλήσσια.
  • Ασφαλής πρόσβαση για άτομα με αναπηρία σε όλα τα δημοτικά κτίρια, σε πάρκα, πλατείες, χώρους πολιτισμού και αθλητισμού, καθώς και διακριτού δικτύου κίνησής τους στην πόλη.
  • Δημιουργία ασφαλούς πεζοδρομίου από το κέντρο της Πεντέλης, μέχρι την Καλλιθέα Πεντέλης.
  • Δημιουργία ασφαλούς πεζοδρομίου και διαδρομής ποδηλάτου, από τη Ναυτική Βάση στα Βριλήσσια, μέχρι την Ι.Μονή Πεντέλης.
  • Δημιουργία μεγάλου ασφαλούς πεζοδρομίου στις οδούς Σωκράτους και Αριστείδου στα Μελίσσια και σε τμήμα της 25ης Μαρτίου, Αγίου Σύλλα και 28ης Οκτωβρίου στη Νέα Πεντέλη, ώστε να ενωθούν τα κέντρα πόλης των Μελισσίων και της Νέας Πεντέλης και η πλατεία Αγίου Σύλλα με τα Μελίσσια.
  • Ανακατασκευή του οδοστρώματος σημαντικού τμήματος του οδικού δικτύου της πόλη μας.

Επίσης θα επιδιωχθεί η ανάπλαση της αστικής περιοχής των κεντρικών και δυτικών Μελισσίων, με το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο μεθόδου ΣΔΙΤ. Με την ίδια λογική μπορούν σε επόμενη φάση να αναπλαστούν και περιοχές της Νέας Πεντέλης και της Πεντέλης

Παράλληλα η τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας θα ολοκληρώσει μελέτες ανάπλασης βιοκλιματικού χαρακτήρα για το σύνολο των περιοχών του Δήμου μας, ώστε ο Δήμος μας πάντα να είναι έτοιμος να αντλεί πόρους όταν υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια προς χρηματοδότηση τέτοιων παρεμβάσεων.