Εκδήλωση από το Δήμο Πεντέλης, το ΣΦΑ ΦΟΙΒΟΣ Μελισσίων και το Χαμόγελο του Παιδιού: «Ψυχική Ανθεκτικότητα και Ενδυνάμωση» – Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023 και ώρα 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων

«Ψυχική Ανθεκτικότητα και Ενδυνάμωση» είναι το θέμα της δεύτερης από τις δύο διαλέξεις διάρκειας περίπου 2 ωρών που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων του Δήμου Πεντέλης και των δράσεων του ΣΦΑΜ «Ο ΦΟΙΒΟΣ» με εισηγητή/εισηγήτρια ψυχολόγο από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023 και ώρα 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων.

Ο κορωνοϊός μας έχει φέρει αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα και βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες, οι οποίες έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές και ενδέχεται να επιβαρύνουν την ψυχολογική μας κατάσταση. Οι άνθρωποι προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις εν μέρει χάρη στην ανθεκτικότητα και ζητούμενο πλέον είναι να καλλιεργήσουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα ενδυναμώνοντας τον εαυτό μας. Μέσω της συγκεκριμένης ομιλίας ψυχολόγοι του οργανισμού απευθύνονται σε γονείς δίνοντάς τους βασικές συμβουλές προκειμένου να φροντίσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες και να μπορέσουν να φροντίσουν τις ανάγκες των παιδιών τους.

Κοινός Προγραμματισμός

Ο Δήμος Πεντέλης και ο ΣΦΑΜ «Ο Φοίβος» έχοντας υπογράψει αντιστοίχως μνημόνια συνεργασίας με το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, από κοινού συνεργάζονται στην υλοποίηση παρεμβάσεων για ενημέρωση και εμβάθυνση της γνώσης σε θέματα βίας και εκφοβισμού, ασφάλειας στο διαδίκτυο, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, εξαφανίσεις, διαχείριση άγχους εξετάσεων, ψυχική ανθεκτικότητα και ενδυνάμωση, σχολική προσαρμογή για την ενίσχυση των δεξιοτήτων των γονέων/κηδεμόνων για να επιλύουν αποτελεσματικά προβλήματα που προκύπτουν σε καταστάσεις κρίσης.

Καθώς ο κορωνοϊός έχει φέρει αντιμέτωπους γονείς και παιδιά με πρωτόγνωρες συνθήκες που τους έχουν επιβαρύνει ψυχολογικά επιζητείται συμβουλευτική προκειμένου να αναγνωριστούν οι δυσκολίες προσαρμογής, να βρεθούν διέξοδοι εκτόνωσης των κρίσεων και τρόποι διόρθωσης αρνητικών συμπεριφορών.

Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των γονέων και των παιδιών με κοινωνικά αντανακλαστικά, ενσυναίσθηση και ευαισθησία υλοποιούμε μνημόνιο συνεργασίας ώστε να εκπαιδεύουμε τους δημότες μας σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα.

 

Ο Δήμος Πεντέλης 

Ο Δήμος Πεντέλης λειτουργεί  Σχολή Γονέων με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας, τους καλύτερους όρους της οικογενειακής επικοινωνίας και την ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης καθημερινών αναγκών, προβλημάτων και κρίσεων που προκύπτουν στην οικογενειακή, σχολική και κοινωνική ζωή των παιδιών και των εφήβων.

Η Σχολή Γονέων υποστηρίζεται από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Δήμου Πεντέλης, από Νοσηλευτικά και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, από Φορείς Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, από Τοπικούς Συλλόγους που από κοινού επιθυμούν και εργάζονται για την ανάπτυξη υγειών οικογενειακών σχέσεων για την ενδυνάμωση παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, γονέων και εκπαιδευτικών ώστε να ανταποκριθεί ο Δήμος στις σύγχρονες απαιτητικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Ο Σύλλογος «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» είναι μη κυβερνητική οργάνωση που έχει τη μορφή σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας σε παιδιά κακοποιημένα, άπορα, άρρωστα, εγκαταλελειμμένα και συνεργάζεται με διάφορους φορείς και εταιρείες, για την εκπλήρωση και υλοποίηση της καταστατικής του δραστηριότητας. Εδώ και 25 χρόνια (έτος ίδρυσης 1997), δραστηριοποιείται πανελλαδικά προσφέροντας πλήθος υπηρεσιών σε όλα τα παιδιά στην Ελλάδα ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρήσκευμα. Οι δράσεις του περιλαμβάνουν: δράσεις πρόληψης για την αποφυγή των φαινομένων βίας, των περιστατικών εξαφάνισης καθώς και την παροχή ιατρικών προληπτικών εξετάσεων, δράσεις παρέμβασης για παιδιά θύματα κάθε μορφής βίας, παιδιά που εξαφανίζονται, παιδιά με προβλήματα υγείας, παιδιά που ζουν ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας, καθώς και δράσεις θεραπείας για παιδιά θύματα κάθε μορφής βίας. Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο ΣΦΑΜ « ΦΟΙΒΟΣ»

Ο ΣΦΑΜ (Σύλλογος Φίλων Αθλητισμού Μελισσίων) «Ο ΦΟΙΒΟΣ» είναι ένας αθλητικός σύλλογος που έχει ως σκοπό τη διάδοση του αθλητικού ιδεώδους, των αρχών και των αξιών του αθλητισμού, καθώς και τη γενικότερη κοινωνική προσφορά μέσω του αθλητισμού: την προαγωγή της σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης των παιδιών, ώστε να γίνουν καλύτεροι αθλητές, καλύτεροι φίλαθλοι και καλύτεροι άνθρωποι. Ιδρύθηκε το 2003 και δραστηριοποιείται στο άθλημα του βόλεϊ. Στην ολιγόχρονη πορεία του, έχει κατορθώσει να αποτελεί πόλο έλξης για τα παιδιά των Μελισσίων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βορείων Προαστίων που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό (και ειδικότερα με το βόλεϊ) και σήμερα έχει στη δύναμή του περίπου 300 αθλητές (από την ηλικία των 7 ετών). Αγωνιστικά, έχει πάνω από 40 διακρίσεις στα αναπτυξιακά τμήματα (αθλητές 16-21 ετών). Η ανδρική ομάδα αγωνίζεται στην Α2 Εθνική Κατηγορία και η γυναικεία στην Β Εθνική. Συνολικά ο Φοίβος έχει κατακτήσει 20 τρόπαια (πρωταθλήματα και κύπελλα) στις διοργανώσεις που συμμετέχει, εκ των οποίων τα 11 προέρχονται από τα αναπτυξιακά τμήματα.

 

Comments are closed.