Δήμος στο πλευρό του Δημότη

Ο Δήμος πάντα στο πλευρό του δημότη

Στόχος μας είναι να βάλουμε το Δήμο μας στην ψηφιακή εποχή. Η εξυπηρέτηση των πολιτών από το Δήμο, με Δήμαρχο τη Δήμητρα Κεχαγιά, θα γίνεται ηλεκτρονικά για τις δημοτικές υπηρεσίες. Αναλυτικότερα αναφερόμαστε στον τρίτο άξονα δράσης.

Παράλληλα σταδιακά μέρος των υπηρεσιών που παρέχουν τα ΚΕΠ, θα γίνεται και αυτό ηλεκτρονικά, ενώ προβλέπουμε απογευματινή λειτουργία σε ένα ΚΕΠ στα Μελίσσια και σε ένα στην Πεντέλη

Πολιτική προστασία

Ο πολίτης πρέπει να αισθάνεται ακόμα πιο ασφαλής σε έκτακτες καταστάσεις και καιρικά φαινόμενα. Η αντιμετώπιση αυτή θέλει επαγγελματική προσέγγιση, ενώ οι αξιόλογες εθελοντικές δράσεις που υπάρχουν στο Δήμου μας, θα λειτουργούν επικουρικά.

Η παρούσα δημοτική αρχή φέρει τεράστια ευθύνη για την πυρκαγιά στο Μάτι, που ξεκίνησε από το Δήμο μας, επειδή ένας συμπολίτης μας έκαιγε ξύλα. Στοιχειώδης ενημέρωση για την επικινδυνότητα της ημέρας από την πλευρά της δημοτικής αρχής, θα είχε αποστρέψει το κακό. Επίσης η αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων τον περασμένο χειμώνα, ήταν τελείως αναποτελεσματική από τη δημοτική αρχή.

Δεν ξεχνάμε ότι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στις πυρκαγιές είναι η πρόληψη, η ενημέρωση και η άμεση επέμβαση. Το ρόλο της πυρόσβεσης όταν η φωτιά επεκταθεί, τον αναλαμβάνει η πυροσβεστική υπηρεσία και ο Δήμος λειτουργεί επικουρικά.

Δημιουργούμε μόνιμο κέντρο επιχειρήσεων στο δήμο, που θα αντιμετωπίζει άμεσα κάθε θέμα που προκύπτει στην πόλη. Θα λειτουργεί δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, ενώ τις μέρες με έντονα καιρικά φαινόμενα ή άλλες έκτακτες ανάγκες, θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο.

Παράλληλη θα είναι και η λειτουργία του γραφείου δημότη, ώστε η καταγραφή των ζητημάτων που απασχολούν τους δημότες και η αντιμετώπισή τους, να είναι κάτω από ενιαία διεύθυνση.

Επιβάλλεται η ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου της πολιτικής προστασίας με συνεχή εκπαίδευση των μελών της και παροχή άρτιου εξοπλισμού για τη λειτουργία της.

Προχωρούμε άμεσα σε μελέτη και υλοποίηση αποτελεσματικών αντιπυρικών ζωνών στο Πεντελικό, καθώς και σε μελέτη για εκτίμηση της επικινδυνότητας των σημείων από πλημμυρικά φαινόμενα που θα περιλαμβάνει τις λύσεις για την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

Συνεργαζόμαστε στενότερα με το εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο στην Πεντέλη και την εθελοντική ομάδας της Νέας Πεντέλης. Τα κλιμάκια αυτά προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας και για εμάς θα είναι σύμμαχοί μας σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα και καταστάσεις.

Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης στο Δήμο είναι ανύπαρκτα, είναι μόνο για τα «χαρτιά», όπως αποδείχθηκε από τη φωτιά που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2018 στην Νταού Πεντέλης και προκάλεσε την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι.

Όλα τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης τα ξανασυντάσσουμε και το κυριότερο κάνουμε κοινωνούς και τους πολίτες, τους οποίους τελικά αφορούν. Με σωστά ενημερωμένους και εκπαιδευμένους πολίτες, θωρακίζουμε την πόλη μας από κάθε είδους φυσική καταστροφή.

 

Φροντίδα για τα αδέσποτα

Είναι δείγμα πολιτισμού μιας κοινωνίας ο έμπρακτος σεβασμός, αλλά και προστασία όλων των ζώων. Ειδικότερα η φροντίδα και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων (γάτες & σκυλιά), αναντίρρητα αποτελεί ένα χρόνιο ζήτημα στην πόλη, που πολλές φορές μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αλλά και την ασφάλεια των δημοτών.

Πλέον ο Δήμος δεν έχει νόημα να κάνει δικές του δομές για τα θέματα αυτά. Υπάρχουν διαδημοτικές δομές, αλλά και σύγχρονες ποιοτικές υπηρεσίες από τις φιλοζωικές οργανώσεις και ιδιώτες κτηνιάτρους, με τους οποίους ο Δήμος μας μπορεί να συνεργαστεί για τα θέματα αυτά. Έτσι η στείρωση των ζώων θα γίνεται με συνεργασία αυτών των φορέων.

Ο Δήμος έχει πολλά περιθώρια να ενημερώνει καλύτερα τους κατοίκους για τα ζητήματα της φροντίδα των αδέσποτων ζώων, κάτι το οποίο σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε, ώστε να ενισχυθεί η διάθεση για αναδοχές ζώων.

Μετά από σχετική μελέτη, αλλά και διάλογο με τις φιλοζωικές οργανώσεις του Δήμου, διαμορφώνουμε ένα χώρο του Δήμου, που σήμερα δεν είναι διαμορφωμένος, σε πάρκο αποκλειστικά για ζώα, σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Μέριμνά μας θα είναι η ύπαρξη αρκετών σημείων στην πόλη με χρηστικά εργαλεία για τα ζώα με στόχο την καθαριότητα των δημόσιων χώρων. Σε συνοδούς παραβάτες, θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα.

 

Διαμεσολάβηση στην Πόλη μας

Η πολιτεία με το νόμο 4512/2018 έχει ενσωματώσει το νέο θεσμό της Διαμεσολάβησης στο νομικό καθεστώς της χώρας. Ο θεσμός αναφέρεται σε μία διεπιστημονική διαδικασία ως εναλλακτική επίλυση οιασδήποτε ιδιωτικής διαφοράς πολιτών πριν ή, κατά περίπτωση, κατά τη διάρκεια της δικαστικής οδού και, ως εμπιστευτική διαδικασία, στοχεύει στην αρμονική συμβίωση των πολιτών, τη γρήγορη εύρεση λύσης μικρών και μεγαλύτερων προβλημάτων της κοινωνίας μας, με λίγα χρήματα, σε γρήγορο χρόνο, με τη βοήθεια και τις ουσιαστικές δεξιότητες ενός ουδέτερου και αμερόληπτου εκπαιδευμένου Διαμεσολαβητή, ο οποίος δεν είναι Δικαστής, ούτε και αποφασίζει τη λύση των διαφορών. Οι πολίτες είναι εκείνοι που συμμετέχουν ενεργά με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφασίσουν οι ίδιοι τη λύση που ικανοποιεί τα συμφέροντά τους στο μέγιστο δυνατόν.

Στοχεύουμε στη δημιουργία «Πύλης διαμεσολάβησης», ώστε τόσο ηλεκτρονικά, όσο και με φυσική παρουσία διαμεσολαβητών, οι συμπολίτες μας να γνωρίσουν καλύτερα το θεσμό και να τον χρησιμοποιούν κατά το δυνατό περισσότερο. Φιλοδοξία μας είναι να είμαστε από τους πρωτοπόρους Δήμους στον τομέα αυτό.